Ilmakuva kaupungilta

Vesihuollon häiriöt

Huomasitko vesihuollon häiriön? Palvelemme vesihuollon häiriöissä ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

Tiedotamme vesihuollon häiriöistä verkkosivujemme häiriötiedotteissa ja -kartalla, minkä lisäksi päivystysnumeromme palvelee 24/7. Voit myös täyttää sähköisesti kiireettömän vikailmoituslomakkeen, jotka käsittelemme arkipäivisin.


Vesipisara, ikoni

Vesihuollon vikapäivystys 24/7
puh. 020 760 1222

Vesihuollon päivystysnumeroon voit ilmoittaa vikatilanteista, kuten vesijohtovuodoista, vesikatkoista, vesimittarin vuotamisesta sekä puuttuvista ja viallisista kaivonkansista.


Tarkistuslista vesihuollon häiriöihin ennen yhteydenottoa

Ennen yhteydenottoa voit käydä läpi alla olevan tarkistuslistan ja varmistaa, onko kyseessä laajempi vesihuoltoverkoston häiriö vai kiinteistökohtainen vedenjakeluhäiriö.

Vettä ei tule lainkaan

Ennen vikapuhelimeen soittamista, varmista seuraavat asiat:

  • Onko alueella ilmoitettu vedenjakelun keskeytys tai häiriö?
  • Asutko kerrostalossa tai rivitalossa?
    • Ota yhteyttä isännöitsijään tai huoltoyhtiöön ja varmista ettei kyse ole taloyhtiön omista huolto- tai korjaustöistä.
  • Asutko omakotitalossa?
    • Tarkista vesimittaritila mahdollisten vuotojen ja jäätymisien vuoksi.
  • Toimiiko mikään hana kiinteistössä?
    • Jos yksikin hana toimii, tällöin vika on todennäköisesti kiinteistön omassa vesijärjestelmässä (putkisto, sulkuventtiilit tms.)
      • Taloyhtiö: ota yhteys isännöitsijään tai huoltoyhtiöön
      • Omakotitalo: ota yhteys LVI-liikkeeseen

Jos olet tarkistanut kaikki yllä mainitut kohdat ja vettä ei edelleenkään tule, ota yhteyttä vikanumeroomme 020 760 1222.

Sakkaa vedessä

Vesijohtoverkostoon ja kiinteistön omaan putkistoon kertyy ajan myötä rautaa, mangaania ja muuta sakkaa. Tämä sakka voi lähteä liikkeelle esimerkiksi silloin, kun veden virtaussuunta muuttuu tai verkostossa tapahtuu äkillisiä paineenvaihteluita. Näin voi tapahtua verkoston huolto- tai korjaustöiden aikana sekä putkirikon yhteydessä.

Värjääntynyt vesi ei yleensä ole terveydelle vaarallista, mutta sitä ei suositella käytettäväksi talousvetenä ennen kuin se on kirkastunut.

Jos hanasta tulee värjääntynyttä vettä:

  • Tarkasta häiriötietokartasta onko alueella ilmoitettu vedenjakelun häiriö tai huoltotyö:
  • Asutko kerros- tai rivitalossa?
    • Ota yhteyttä isännöitsijään tai huoltoyhtiöön ja varmista, onko taloyhtiössä tehty huolto- tai korjaustöitä, jotka voisivat vaikuttaa veden laatuun.
  • Juoksuta kylmää vettä kaikista hanoista, kunnes vesi kirkastuu

Jos olet tarkastanut yllä mainitut kohdat ja vesi ei kirkastu huuhtelun jälkeen, ota yhteyttä vikanumeroomme 020 760 1222.

Lämmintä vettä ei tule

Seinäjoen Vesi toimittaa vain kylmää vettä. Jos lämmintä vettä ei tule, toimi seuraavasti:

  • Jos asut kerrostalossa tai rivitalossa: ota yhteys isännöitsijään tai huoltoyhtiöön
  • Jos asut omakotitalossa: tarkasta lämminvesivaraajan/lämmönvaihtimen toiminta ja ota yhteys LVI-liikkeeseen
  • Jos kyseessä on kaukolämpötalo ja vika on kaukolämpölaitteiden toiminnassa: ota yhteys kaukolämmön vikapäivystykseen.
Harmaa vesi

Veden sameus johtuu useimmiten vedessä olevista ilmakuplista. Tämä on täysin vaaraton ilmiö, ja vesi kirkastuu nopeasti, kun sen antaa seistä hetken. Ilma nousee pintaan, jolloin vesi kirkastuu alhaalta ylöspäin. Jos sameus sen sijaan laskeutuu pohjalle, kyseessä voi olla jokin muu häiriö, joka vaatii tarkempaa selvitystä.

Lämmin vesi sisältää aina jonkin verran ilmaa, joka poistuu nopeasti, kun vesi seisoo lasissa. Jos kylmä vesi on harmaata, niin vesijohtoverkostoon on päässyt ilmaa esim. vesikatkojen tai vesijohtoverkoston rakennustöiden johtuen. Ilmakuplien poistuminen vesijohtoverkostosta voi kestää jonkin aikaa. Putkistoon päässyt ilma voi myös pitää ääntä ja pärskiä hieman, kun vettä lasketaan hanasta.

Hanasta tulee vihreää vettä

Jos hanasta tulee vihreää vettä, kyseessä on todennäköisesti lämpimän käyttöveden lämmönvaihtimen vuoto. Tällöin kaukolämpöverkossa kiertävä kaukolämpövesi pääsee sekoittumaan talousveteen lämmönvaihtimen kautta.

Vihreä väri johtuu kaukolämpövedessä käytettävästä väriaineesta, joka on tarkoitettu vuotojen havaitsemiseen. Väriaine itsessään ei ole vaarallista, mutta koska kaukolämpövesi on kiertänyt putkistossa pitkään, sitä ei tule käyttää talousvetenä. Lisäksi kaukolämpöverkossa kiertävä vesi voi olla jopa 100 asteista, joka voi aiheuttaa palovamman.

Toimi näin:

  • Kerros- tai rivitalossa asuva: ota yhteys isännöitsijään tai huoltoyhtiöön
  • Omakotitalo tai muu kaukolämpöön liitetty kiinteistö: ota yhteys kaukolämmön vikanumeroon 06 423 1584

Hana, allas tai wc-istuin vuotaa

Kyseessä on kiinteistön oma vesikaluste ja korjauksista ja huolloista vastaa kiinteistön omistaja.

  • Jos asut omakotitalossa: ota yhteys LVI-liikkeeseen
  • Jos asut taloyhtiössä: ota yhteys isännöitsijään tai huoltoyhtiöön

Vesikatkon jälkeen

Vesikatkon jälkeen vesijohtoputkistosta voi irrota saostumia ja ruostetta, mikä voi aiheuttaa veden sameutta ja ruskeaa väriä. Nämä eivät ole terveydelle vaarallisia, mutta voivat esimerkiksi liata pyykkiä.

Jos vesi on ruskeaa, juoksuta vettä runsaasti kaikista hanoista noin kymmenen minuuttia ja tarkkaile veden laadun muutoksia. Kun vesi kirkastuu juoksuttamalla, sitä voi taas juoda ja käyttää normaalisti.

Samea harmaus tai sameus vedessä on vaaratonta. Harmaa sameus vedessä johtuu ilmasta, joka on sekoittunut veteen esimerkiksi vesikatkon yhteydessä. Tämä on vaaratonta. Harmaa sameus poistuu veden seistessä lasissa tai astiassa yleensä muutamassa minuutissa.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä