Häiriötiedote
Peräseinäjoen alueella muutoksia vedenjakelussa

Askeleet kohti hiilineutraalia kaukolämpöä

23.5.2023 | Ajankohtaista | Lämpö,

23.5.2023 Klo: 13:03

Seinäjoen Energia on ilmoittanut tavoitteekseen hiilineutraaliuden vuoteen 2030 mennessä. Millaiset ovat vihreät askeleet, jotta päämäärään kaukolämmön tuotannossa päästään?

Tavoite on kova, mutta ei mahdoton. Näin sanovat ympäristöinsinööri Sanna Niinisalo ja verkkopäällikkö Pasi Palomäki, jotka työssään Seinäjoen Energialla hakevat keinoja yrityksen kaukolämmöntuotannon hiilineutraaliuden saavuttamiseksi.

“Päästömme ovat vuodesta 2019 koko ajan laskeneet, suurelta osin turpeenpolton vähentymisen vuoksi. Olemme saaneet sitä korvattua hakkeella. Myös uuteen teknologiaan on investoitu paljon”, Palomäki sanoo.

Isoimpia panostuksia ovat viime vuonna käynnistetty Kapernaumin uusi biolämpölaitos ja Hanneksenrinteen lämpölaitoksen muutostyöt.

“Kapernaumin biolämpölaitoksella on käytössä savukaasupesuri, jolla poltossa syntyvistä savukaasuista saadaan otettua energiaa talteen. Hanneksenrinteen varavoimalaitoksessa on siirrytty öljynpoltosta pellettiin.”

Seinäjoen Energia ostaa suurimman osan kaukolämmöstään Seinäjoen Voimalta.

“Seinäjoen Voiman yhteistuotantovoimalaitoksessa on lämpöä varastoiva kaukolämpöakku ja uusi sähkökattila”, Palomäki antaa esimerkkejä satsauksista vihreämpään energiantuotantoon.

Tulevaisuus avaa uusia mahdollisuuksia

Teollisuuden hukkalämmön hyödyntäminen kaukolämmityksessä on myös lisääntynyt. Sen osuuden odotetaan entisestään kasvavan. Jo nyt Seinäjoen Energian valikoimissa oleva uusiutuva kaukolämpö on tuotettu uusiutuvilla polttoaineilla
ja hukkalämmöllä.

“Uutena, tämän vuoden projektina meillä on jäteveden lämmöntalteenotto, jonka mahdollisuuksia parhaillaan tutkimme. Se toimisi lämpöpumpputekniikalla. Sen potentiaali on yli 10 megawattia”, Palomäki sanoo.

Biomassat omasta maakunnasta

Ympäristöinsinööri Sanna Niinisalo muistuttaa, että uusista energiamuodoista huolimatta sähköä ja lämpöä tuotetaan kuitenkin lähivuosina myös polttamalla.

“Silloin on tärkeää, että käytetään kestävästi tuotettuja puupolttoaineita. Niitä ovat esimerkiksi metsätähdehake, puunkuori sekä teollisuuden sivuvirtana syntyvä sahanpuru. Näiden alkuperä on aina tiedossa. Meillä puupolttoaineet tulevat pääosin Etelä-Pohjanmaalta ja Pohjanmaalta.”

Päästölaskuri kertoo, miten on edistytty

Kaukolämmön päästölaskurista asiakas voi tarkistaa oman kaukolämpöyhtiönsä kaukolämmön tuotannon päästökertoimen ja päästöt. Laskurin avulla voi laskea omat lämmityksestä aiheutuneet päästönsä sekä seurata yhtiön kaukolämmön päästöjen kehitystä. Paikallisvoima ry:n julkaiseman laskurin rakentamisessa on ollut mukana myös Seinäjoen Energia.

“Päästölaskurilla asiakas pääsee tutkimaan kaukolämpöyhtiönsä päästöjä ja vertailemaan niitä muihin paikkakuntiin ja yhtiöihin. Viralliset tilastot päivittyvät hitaasti, eivätkä anna välttämättä oikeaa kuvaa oman kaukolämpöyhtiön päästöistä. Laskuriin tietoja päivitetään tiheämmin, ja oikeat verkkokohtaiset päästöt ovat saatavissa”, Niinisalo sanoo.

Sanna Niinisalon ja Pasi Palomäen mukaan on kiinnostavaa työskennellä energia-alalla tänä aikana, kun ympäristön kannalta kestävämpi teknologia ottaa harppauksia.

“On hienoa, jos tässä työssä saa olla itsekin siihen vaikuttamassa”, Niinisalo summaa.

 

MITÄ ON HIILINEUTRAALIUS?

Hiilineutraalius tarkoittaa, että hiilidioksidipäästöjä tuotetaan korkeintaan sen verran kuin niitä voidaan sitoa ilmakehästä hiilinieluihin.

 

Seinäjoen Energian kaukolämmöstä tuotettiin puupolttoaineilla ja hukkalämmöllä vuonna 2022

59 %

Jyrsinturpeen osuus on pienentynyt vuoteen 2019 verraten

50 %

Kaukolämmön päästöt ovat vähentyneet vuodesta 2019

45 %

 

Tämä artikkeli on julkaistu Virtaa-lehden numerossa 1/2023. Tutustu lehteen.

Kirjoittanut 23.5.2023
Seinäjoen Energia

Ajankohtaista

5.3.2024 | Lämpö

Työntekijä kaukolämmön käyttö- ja kunnossapitotehtäviin

8.4.2024 | Ajankohtainen

Pytinkimessujen arvauskilpailun voittaja on ratkennut

4.4.2024 | Ajankohtainen

Vastuullisuus- ja vuosikatsauksemme 2023 on ilmestynyt

26.3.2024 | Ajankohtainen

Asiakaspalvelun aukioloajat pääsiäisenä

Kaikki uutiset