Joustavampaa ja puhtaampaa energiantuotantoa kaukolämpöakulla ja sähkökattilalla

15.2.2023 | Ajankohtaista | Lämpö,

15.2.2023 Klo: 12:37

Seinäjoen voimalaitosalueella otettiin loppuvuodesta 2022 käyttöön uusi kaukolämpöakku ja sähkökattila. Uudet ratkaisut tuovat joustoa energiantuotantoon ja vähentävät samalla hiilidioksidipäästöjä.

Seinäjoen Voima rakensi kaukolämpöakun ja sähkökattilan Seinäjoen voimalaitosalueelle, ja uudet ratkaisut otettiin käyttöön vuoden 2022 lopussa. Seinäjoen Voima on EPV Energian sataprosenttisesti omistama tytäryhtiö, ja Seinäjoen Energia puolestaan yksi EPV Energian omistajista. Seinäjoen voimalaitosalueen uudet ratkaisut linkittyvät osaksi Seinäjoen Energian kaukolämpöverkostoa.

Uuden kaukolämpöakun tilavuus on 10 000 m3, energiaa varastoon mahtuu 400 MWh ja sen lataus- sekä purkuteho on 40 MW. Sähkökattilan teho on 40 MW. Teho vastaa noin puolta Seinäjoen sähkön huippukulutuksesta. Näiden ratkaisujen avulla vähennetään vuositasolla jopa 7 200 tonnia hiilidioksidipäästöjä.

”Seinäjoen voimalaitosalueen investoinnit tukevat tavoitettamme olla hiilineutraali kaukolämmön ja sähkön tuotannossa vuoteen 2030 mennessä”, kertoo Seinäjoen Energian lämpöliiketoiminnan johtaja Mikko Mursula.

Kaukolämpöakku on täynnä vettä, ja sitä lämmitetään sähköllä sähkön ollessa halpaa. Lämmitettyä vesi kiertää joko akusta tai suoraan kattilasta Seinäjoen kaukolämpöverkostoon. Kun sähkö on kallista, voidaan akkua ladata Seinäjoen muiden kaukolämpölaitosten tuottamalla energialla.

Kaukolämpöakku mahdollistaa sen, että lämpöenergiaa voidaan tuottaa eri aikaan kuin sitä käytetään. Samalla se tasaa kulutushuippuja ja vähentää päästöjä. Akun varastoimaa energiaa voidaan hyödyntää esimerkiksi öljyn tai turpeen sijaan silloin, kun kaukolämpökuormaa tarvitaan paljon.

Investointeja uusiutuvaan kaukolämpöön

Muita esimerkkejä hiilineutraalin tulevaisuuden mahdollistavista investoinneista kaukolämpöön ovat esimerkiksi Kapernaumin uusi biolämpölaitos ja Hanneksenrinteen varavoimalaitoksen polttoaineen muuttaminen öljystä puupellettiin. Lisäksi kaukolämmön tuotannossa hyödynnetään teollisuuden hukkalämpöjä. Kaukolämmöllä on tuotevalikoimassaan uusiutuva kaukolämpö, joka tuotetaan uusiutuvilla polttoaineilla ja teollisuuden hukkalämmöillä.

”Selvitämme jatkuvasti uusia tulevaisuuden ratkaisuja, kuten lämmön talteenottoa, hukkalämmön hyödyntämistä uusista kohteista ja lämmön varastointia. Vuodelle 2023 on kaavailtu investointipäätöstä jäteveden lämmön talteenotosta”, Mursula kertoo.

Kirjoittanut 15.2.2023
Seinäjoen Energia

Ajankohtaista

1.6.2023 | Ajankohtainen

Vuoden 2023 toinen sponsorointihakukierros on käynnissä 30.9. saakka

29.5.2023 | Ajankohtainen

Toteutamme asiakastutkimuksen syksyllä 2023

1.9.2023 | Ajankohtainen

Vesiverkostoa saneerataan Peräseinäjoen alueella syksyn aikana

21.6.2023 | Ajankohtainen

Asiakaspalvelun aukioloajat 26.6. – 4.8.2023

5.6.2023 | Ajankohtainen

Tutustu kesäkuun 2023 asiakasuutiskirjeeseen

Kaikki uutiset