Häiriötiedote
Peräseinäjoen alueella muutoksia vedenjakelussa

Symbolikuva, jossa sinisellä pohjalla vesipisara

Vesi

Tänne olemme koonneet asiakkaidemme useimmiten kysyttyjä kysymyksiä vesisopimukseen ja vedenkäyttöön liittyen

Mitä vesi maksaa?

Veden arvonlisäverollinen kokonaishinta on 4,99 €/m3. Hinnasta 2,13 € on talousveden ja 2,86 € jäteveden osuutta.

Miten perusmaksu määräytyy?

Perusmaksu määräytyy mittarikoon mukaan. Yleisin käytetty mittarikoko omakotitalossa on < 20 mm.

Paljonko maksaa lämmin vesi?

Lämpimän veden hintaan vaikuttaa kiinteistössä käytössä oleva lämmitysmuoto ja sen hinta. Seinäjoen Energia Oy/ Seinäjoen Vesi toimittaa ja laskuttaa vain kylmää vettä. 

Mikä on veden kovuus?

Seinäjoen vesijohtoveden kokonaiskovuus on 2,7⁰dH tai 0,3-0,5 mmol/l. Ylistarossa kokonaiskovuus on 2,7⁰dH – 3,3 (0,48 – 0,58 mmol/l) ja Peräseinäjoella n. 1,4⁰dH (0,25 mmol/l). Vesi on hyvin pehmeää tai pehmeää, eikä astianpesukoneessa tarvitse käyttää lisäsuoloja. Valmistajan ohjeita on kuitenkin noudatettava.

Paljonko klooria on Seinäjoen vedessä?

Klooria on n. 0,1-0,2 mg/l .

Mikä on veden pH?

Veden pH on noin 8,1.

Paljonko fluoridia on Seinäjoen vedessä?

Fluoridia on noin 0,2 -0,3 mg/l. Talousveteen ei lisätä fluoria, vaan fluoridipitoisuus on vedessä luonnostaan oleva pitoisuus.

Miksi paritalojen täysin erillisten asuntojen vedenkulutusta ei laskuteta erikseen?

Vesilaitos toimittaa yhden liittymän omakotitaloon, paritaloon sekä kerros- ja rivitaloon. Jokaista yhtä liittymää kohden tulee yksi vesimittari, jonka perusteella vesilaitos laskuttaa. Asunto-osakeyhtiöiden huoneistokohtaisten vesimittareiden laskutuksen hoitaa taloyhtiö.

Mistä johtuu vesimittarin lasin alla oleva vesi?

Kyseessä on niin sanottu märkälasimittari, jonka lasin alla on vesivoitelun vuoksi vettä.

Saako vessapaperihylsyt laittaa vessanpönttöön?

Vessanpönttöön ei saa laittaa wc-paperihylsyjä tai kuituliinoja, vaikka niissä olisi flushable –merkintä. Vessapaperi on valmistettu viemärissä hajoavaksi.

Miksi juomavesi on joskus harmaan sameaa?

Veden sameus johtuu yleensä vedessä olevista ilmakuplista. Ilmiö on vaaraton, ja vesi muuttuu melko nopeasti seistessään kirkkaaksi. Ilma poistuu ylöspäin jolloin vesi kirkastuu alhaalta ylös. Jos sameus painuu pohjaan, on kyseessä jokin muu häiriö. Maitomainen sameus näkyy kuumassa vedessä lähes aina.

Kuinka usein vesilasku lähetetään asiakkaalle?

Kuluttaja-asiakasta laskutetaan jälkikäteen neljännesvuosittain.

Kuinka usein vesimittari tulee lukea?

Lähetämme kerran vuodessa vesimittarin luentakortin, jonka jälkeen asiakas ilmoittaa kulutuslukeman kulutuswebin kautta tai postittaa mittariluentailmoituksen.

Kuinka monta tasauslaskua tulee vuodessa?

Pääsääntöisesti asiakkaalle lähetetään yksi tasauslasku, joka perustuu ilmoitettuun lukemaan. Mikäli asiakas haluaa tasauslaskun useammin, voi mittarilukeman ilmoittaa kulutuswebin kautta, esim. neljännesvuosittain.

Mistä johtuu suuri tasauslasku?

Yllättävän suureen tasauslaskuun voi olla syynä esim. vuotavat vesikalusteet tai vuotava vesijohto kiinteistön sisällä. Jos vettä ei käytetä, vesimittarin ei kuuluisi pyöriä. Vesimittarilukema tulee ilmoittaa säännöllisesti vesihuoltolaitokselle.