17.12.2021 Klo: 11:00
Kynttilät ja muu valaistus
Jouluun kuuluu hämärä valaistus, johon tunnelmaa tuovat kynttilät. Säästät energiaa, kun sammutat turhat valot ja annat kynttilöiden liekkien loistaa, unohtamatta kuitenkaan paloturvallisuutta ja asianmukaista valvontaa.
Ulkovalaistukseen sopivat hyvin lyhdyt sekä vain vähän sähköä kuluttavat LED-valosarjat. Jos kuitenkin käytät sähkövaloja, ajasta ne. Silloin ne eivät turhaan kuluta energiaa päivän valossa tai yöllä.
Joulusauna
Joulusaunaan riittävät lempeät, 70-80 asteen löylyt. Näin voit hillitä yhtä suurimmista piikeistä sähkönkulutuksessa.
Jouluruuat
Monet jouluruoista valmistetaan uunissa. Tällaisia ovat kaikki laatikkoruoat, kinkku ja makeat herkut, kuten piparit ja joulutortut. Ruuanlaitto kannattaa suunnitella siten, että kaikki jouluruoat valmistuvat yhdellä uunin lämmityksellä. Kinkku paistuu maukkaaksi ja meheväksi, kun sen paistaa hitaasti noin 90–125 asteen lämpötilassa.
Käytä hyväksi myös uunin jälkilämpö ruokaa tehdessä. Esimerkiksi uunissa, jonka lämpötila on 200 °C, on vielä 30 minuuttia sammuttamisen jälkeen lämpöä noin 120 °C.
Täydet koneelliset
Pyykin- ja astianpesukone käyttää yleensä saman sähkö- ja vesimäärän riippumatta siitä, kuinka täysi kone on. Pesemällä täysiä koneellisia, saat täyden hyödyn käyttämästäsi sähköstä.
Viihdelaitteet
Viihdelaitteet voivat muodostaa ison osan kodin sähkönkulutuksesta. Tiesitkö, että kannettava tietokone kuluttaa yli 80 % vähemmän sähköä kuin pöytätietokone? Säästät energiaa, kun sammutat viihde- ja elektroniikkalaitteet aina käytön jälkeen.
Vinkkejä lajitteluun
Konvehtirasiat ja suklaakalenterit
– Molemmat kartonkipakkauskeräykseen, sisällä oleva muovikenno muovipakkauskeräykseen.
Joulukukkien kääreet ja lahjapaperit
– Joulutähtien, hyasinttien ja muiden joulukukkien muovikääreet sopivat hyvin muovipakkauskeräykseen. Huom. kukkien värikkäät käärepaperit sekä lahjapaperit sisältävät paljon painoväriä ja päällystettä ja siksi ne eivät sovellu niin kartongin ja paperinkierrätykseen. Tämän vuoksi ne lajitellaan sekajätteeseen.
Tuikkukuoret ja hautakynttilöiden kannet
– Metalliset voi laittaa metallikeräykseen. Metallikeräykseen voi viedä pakkausten lisäksi myös pienmetallia, jota juhla-aikaan syntyy esimerkiksi kynttilätuikkujen kuorista, ulkotulien purkeista ja foliovuoista.
Jouluruokien paistinrasvat
Etenkin joulun aikaan on tärkeää muistaa, etteivät paistinrasvat kuulu viemäriin, vaan ne tulee kierrättää asianmukaisesti. Viemäriin kaadettu paistinrasva voi aiheuttaa mittavia vahinkoja, sillä rasva tukkii viemäriverkostoa. Jouluruokien valmistuksesta syntyneet paistinrasvat voi tänäkin vuonna toimittaa keräyspisteisiin, joista alkaa rasvan tie kohti uusiutuvaa dieseliä. Lisätietoa tempauksesta Kinkkutempaus kampanja
Muista höllätä ja rentoutua
Joulun aikaan on tarkoitus ladata akkuja hektisen vuoden päätteeksi. Muista siis myös kaiken joulutohinan keskellä rauhoittua ja hiljentyä joulun tunnelmaan. Tee asioita, joista sinulle tulee hyvä mieli. Joulu on välittämisen aikaa – välitetään itsestä, että jaksetaan välittää myös toisista!
Vikapäivystyksemme palvelee 24/7
Sähkö (Seiverkot Oy) p. 06 423 1253
Kaukolämpö p. 06 423 1584
Vesi p. 0207 601 222
Kaikista tärkein on kuitenkin positiivinen joulumieli, joka synnyttää iloista energiaa itselle ja muille!
Kirjoittanut 17.12.2021
Seinäjoen Energia