Jouluiset energiavinkit

17.12.2020 | Ajankohtaista | Ajankohtainen,

17.12.2020 Klo: 14:43

Kynttilät ja muu valaistus

Jouluun kuuluu hämärä valaistus, johon tunnelmaa tuovat kynttilät. Säästät energiaa, kun sammutat turhat valot ja annat kynttilöiden liekkien loistaa, unohtamatta kuitenkaan paloturvallisuutta ja asianmukaista valvontaa.

Ulkovalaistukseen sopivat hyvin lyhdyt sekä vain vähän sähköä kuluttavat LED-valosarjat. Jos kuitenkin käytät sähkövaloja, ajasta ne. Silloin ne eivät turhaan kuluta energiaa päivän valossa tai yöllä.

Joulusauna

Joulusaunaan riittävät lempeät, 70-80 asteen löylyt. Näin voit hillitä yhtä suurimmista piikeistä sähkönkulutuksessa.

Jouluruuat

Monet jouluruoista valmistetaan uunissa. Tällaisia ovat kaikki laatikkoruoat, kinkku ja makeat herkut, kuten piparit ja joulutortut. Ruuanlaitto kannattaa suunnitella siten, että kaikki jouluruoat valmistuvat yhdellä uuninlämmityksellä.  Kinkku paistuu maukkaaksi ja meheväksi, kun sen paistaa hitaasti noin 90–125 asteen lämpötilassa.

Käytä hyväksi myös uunin jälkilämpö ruokaa tehdessä. Esimerkiksi uunissa, jonka lämpötila on 200 °C, on vielä 30 minuuttia sammuttamisen jälkeen lämpöä noin 120 °C.

Täydet koneelliset

Pyykin- ja astianpesukone käyttää yleensä saman sähkö- ja vesimäärän riippumatta siitä, kuinka täysi kone on. Pesemällä täysiä koneellisia, saat täyden hyödyn käyttämästäsi sähköstä.

Viihdelaitteet

Viihdelaitteet voivat muodostaa ison osan kodin sähkönkulutuksesta.  Tiesitkö, että kannettava tietokone kuluttaa yli 80 % vähemmän sähköä kuin pöytätietokone? Säästät energiaa, kun sammutat viihde- ja elektroniikkalaitteet aina käytön jälkeen.

Vinkkejä lajitteluun

Konvehtirasiat ja suklaakalenterit

– Molemmat kartonkipakkauskeräykseen, sisällä oleva muovikenno muovipakkauskeräykseen.

Joulukukkien kääreet ja lahjapaperit

– Joulutähtien, hyasinttien ja muiden joulukukkien muovikääreet sopivat hyvin muovipakkauskeräykseen. Huom. kukkien värikkäät käärepaperit sekä lahjapaperit sisältävät paljon painoväriä ja päällystettä ja siksi ne eivät sovellu niin kartongin ja paperinkierrätykseen. Tämän vuoksi ne lajitellaan sekajätteeseen.

Tuikkukuoret ja hautakynttilöiden kannet

–  Metalliset voi laittaa metallikeräykseen. Metallikeräykseen voi viedä pakkausten lisäksi myös pienmetallia, jota juhla-aikaan syntyy esimerkiksi kynttilätuikkujen kuorista, ulkotulien purkeista ja foliovuoista.

Kaikista tärkein on kuitenkin joulumieli – positiivinen joulumieli synnyttää iloista jouluenergiaa itselle ja muille! Hyvää joulua kaikille!

 

Kirjoittanut 17.12.2020
Seinäjoen Energia

Ajankohtaista

15.10.2021 | Ajankohtainen

Tiedote vesimittareiden vaihtamisesta Seinäjoella loka-joulukuussa 2021

6.10.2021 | Ajankohtainen

Virtaa 2, 2021 on ilmestynyt

1.10.2021 | Ajankohtainen

Ota käyttöösi e-lasku

Kaikki uutiset