Häiriötiedote
Peräseinäjoen alueella muutoksia vedenjakelussa

Tarjolla tukea lämmitysmuodon vaihtamiseen sekä matalalämpöiseen kaukolämpöön

1.3.2023 | Ajankohtaista | Lämpö,

1.3.2023 Klo: 10:00

Tiesitkö, että öljy- ja maakaasulämmityksestä kaukolämpöön siirtymiseen sekä kaukolämpöjärjestelmän energiatehokkuuden parantamiseen on tarjolla tukia? Näitä ovat ELY-keskuksen myöntämä avustus öljy- tai maakaasulämmityksestä luopumiseksi sekä asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n myöntämä avustus matalalämpöiseen kaukolämpöön siirtymiseksi.

ELY:n avustus öljy- tai maakaasulämmityksestä luopumiseksi

ELY-keskuksen avustuksen tavoitteena on kannustaa ympärivuotisessa käytössä olevien pientalojen omistajia luopumaan öljy- tai maakaasulämmityksestä ja vaihtamaan kestävämpään lämmitysmuotoon. Avustuksen määrä on aina joko 2 500 euroa tai 4 000 euroa uudesta lämmitysjärjestelmästä riippuen. Kun siirrytään öljy- tai maakaasulämmityksestä kaukolämpöön, on avustuksen määrä 4 000 euroa.

Avustusta voidaan myöntää öljylämmityksestä luopumisen kustannuksiin, jotka ovat syntyneet aikaisintaan 1.6.2020 tai maakaasulämmityksestä luopumisen kustannuksiin, jotka ovat syntyneet aikaisintaan 8.4.2022. Avustusta voi hakea niin kauan, kun siihen osoitetut määrärahat riittävät. Näet ajantasaisen hakemustilanteen ELY-keskuksen verkkosivuilta.

ELY-keskuksen avustus myönnetään suunnitelman ja kustannusarvion perusteella. Avustus maksetaan, kun hanke on valmistunut, hakija maksanut kustannukset kokonaan sekä lähettänyt maksatushakemuksen liitteineen avustuspäätöksessä annettuun määräaikaan mennessä. Avustuksen myöntää koko maassa Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ja maksatuksen hoitaa ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus (KEHA-keskus).

Lisätietoja:

ELY-keskus: Avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi

ELY-keskus: Avustus pientalon maakaasulämmityksestä luopumiseksi 

 

ARA:n avustus matalalämpöiseen kaukolämpöön siirtymiseksi

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:sta on mahdollista hakea vuosina 2022-2023 avustusta kaukolämpölaitteistojen uusimiseen enintään 90-asteiseen kaukolämpöveteen sopivaksi. Avustuksen tavoitteena on kaukolämpöverkon tai sen osan lämpötilan laskeminen, mikä lisää kaukolämpöjärjestelmän energiatehokkuutta ja vie kohti päästöttömyyttä.

Avustusta voi saada kaikkiin asuinrakennuksiin, eli sitä voivat hakea myös pientalojen ja vuokratalojen omistajat. Avustuksen piiriin lukeutuvat kaikki asuinrakennuksen omistavat tahot, kuten yksityishenkilöt, taloyhtiöt, asunto-osuuskunnat, vuokrataloyhteisöt, yleishyödylliset yhteisöt sekä muut Y-tunnukselliset taloudelliset toimijat.

Erityisesti jos asuinrakennuksessasi on ennen 2000-luvun alkua asennettu lämmönvaihdin, kannattaa sen uusimista ja avustuksen hyödyntämistä harkita. ARA:n avustus kattaa noin puolet kustannuksista. Avustuksen määrä riippuu talotyypistä sekä vaihdettavien lämmönvaihtimien määrästä.

Avustus on tarkoitettu asuinrakennusten olemassa olevien kaukolämpölaitteistojen uusimiseen. Avustettavia ovat lämmönvaihtimet, joiden mitoituksen perusteena oleva kaukolämmön tuloveden lämpötila on enintään 90 astetta.

Myös samassa yhteydessä lämmitysjärjestelmän tasapainotuksesta ja säädöstä syntyvät kustannukset ovat avustuskelpoisia. Pelkkään kaukolämpöjärjestelmän säätöön ja tasapainotukseen ei kuitenkaan myönnetä avustusta, vaan avustus edellyttää aina lämmönvaihtimen uusimista.

Avustushakemusta varten tarvitaan paikalliselta kaukolämpöyhtiöltä lausunto siitä, että laitteiston uusiminen edistää matalalämpöverkon mahdollisuuksia alueella. Seinäjoen Energian kaukolämpöverkon osalta kyseisen lausunnon saa ottamalla yhteyttä seuraaviin henkilöihin:

Niko Nissinen, niko.nissinen(a)sen.fi, puh. 0207 601 406
Pasi Palomäki, pasi.palomaki(a)sen.fi, puh. 0207 601 331

Lisätietoja:

ARA: Avustus matalalämpöiseen kaukolämpöön siirtymiseksi

Kirjoittanut 1.3.2023
Seinäjoen Energia

Ajankohtaista

5.3.2024 | Lämpö

Työntekijä kaukolämmön käyttö- ja kunnossapitotehtäviin

8.4.2024 | Ajankohtainen

Pytinkimessujen arvauskilpailun voittaja on ratkennut

4.4.2024 | Ajankohtainen

Vastuullisuus- ja vuosikatsauksemme 2023 on ilmestynyt

26.3.2024 | Ajankohtainen

Asiakaspalvelun aukioloajat pääsiäisenä

Kaikki uutiset