Häiriötiedote
Peräseinäjoen alueella muutoksia vedenjakelussa

Maailman modernein ja ympäristöystävällisin datakeskus Seinäjoelle

7.6.2021 | Ajankohtaista | Ajankohtainen,

7.6.2021 Klo: 08:48

Mediatiedote 4.6.2021

Seinäjoelle rakentuu tämän ja ensi vuoden aikana maailman modernein ja ympäristöystävällisin datakeskus, joka käyttää ainoastaan vihreästi tuotettua sähköä. Data Centerin tuottama hukkalämpö kerätään talteen yli 90-prosenttisesti ja hyödynnetään paikallisessa kaukolämpöverkossa. Seinäjoki Data Center on näin käytännössä maailman ensimmäinen hiilineutraali, jopa hiilinegatiivinen datakeskus. Seinäjoen Data Centerin teknisestä toteutuksesta vastaa saksalainen Rittal. Hankkeessa käytetään Rittalin kehittämää, täysin uutta tekniikkaa.

– Kiinnostuimme hankkeesta heti alusta alkaen sen edistyksellisen luonteen vuoksi. Haluamme olla mukana kehittämässä äärimmäisen energiatehokasta ja vihreitä arvoja korostavaa hanketta, painottaa Rittalin Suomen myyntijohtaja Mikko Aho.

– Uuden teknologian kautta Data Centerin hukkalämpö saadaan kerättyä talteen ja sitä pystytään hyödyntämään palvelemaan koko Seinäjoen aluetta, rakentamisesta vastaavan Kiinteistö Oy DC Seinäjoen hallituksen puheenjohtaja Antti Pajulammi lisä.

Data Centerin julkistustilaisuudessa Seinäjoella ollut elinkeinoministeri Mika Lintilä kiitti Seinäjokea aktiivisuudesta.

– Suomi on sijaintinsa puolesta loistava paikka datakeskuksille. Seinäjoki otti ja tempaisi itsensä kertaheitolla osaksi kansainvälistä trendiä. Ei toki yllättävää kaupungilta, joka julistautunut avaruuden pääkaupungiksi. Seinäjoki on tämän hankkeen ansiosta maailman mittapuulla maailman ekologisimpia ympäristöjä ja kestävien investointien houkutteleva kohde.

Seinäjoen kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä pitää Data Center -hanketta loistavana esimerkkinä uuden teknologian hyödyistä. Uusi datakeskus vähentää merkittävästi esimerkiksi kaupungin CO2-päästöjä. Sillä on myös vaikutus koko Suomen CO2-päästöihin.

– Uusi teknologia mahdollistaa CO2-päästöjen merkittävän leikkaamisen. Seinäjoki on nyt tiennäyttäjänä koko muulle maailmalle siitä, kuinka datakeskuksista voidaan tehdä hiilinegatiivisia laitoksia. Hankkeella on siten suuri merkitys Suomen imagolle ilmastoystävällisten teknisten ratkaisujen kehittäjänä. Data Centerin paikka on myös ihanteellinen koko maailmaa ajatellen, Kiiskilä muistuttaa.

Seinäjoen kaupungille ja alueen koko elinkeinoelämälle datakeskusalue kokonaisuutena on valtava uusi mahdollisuus ja imagoruiske. Kaupunginjohtaja on syystäkin innoissaan.

– Massiivinen investointi itsessään ja merkittävä päänavaus toimialalla, jonka kasvulle ei näy loppua, Kiiskilä toteaa.

Datakeskuksen sijainti on myös keskeinen. Se on pääjunaradan varrella, tieyhteydet ovat kunnossa, vieressä on Seinäjoen lentoasema ja uusi, jäämeren kautta Aasian ja Euroopan yhdistävä datakaapeli kulkee aivan keskuksen vieressä.

Seinäjoki Data Parkin ensimmäisen vaiheen kokonaisinvestointi nousee noin 100 miljoonaan euroon. Itse rakennuksen kustannukset ovat 34-39 miljoonaa euroa ja konesalin tekniikka ja kalusteet 60-70 miljoonaa euroa. Hinta riippuu siitä, millaista tekniikkaa loppukäyttäjät haluavat. Asiakkaat ovat globaaleja toimijoita, joilla on yrityskohtaisia erityisvaatimuksia.

Alueella on tilaa useille muillekin datakeskusyksiköille. Yhteensä investointi voi kohota tulevien vuosien aikana yli miljardin euron.

– Olemme luoneet osaamiskeskuksessamme Seinäjoelle holistisen datakeskus-konseptin, joka on suunniteltu käyttämään alan viimeisintä teknologiaa. Apunamme ovat myös kansainväliset kumppanimme, jotka tukevat teknologiatoimituksia omalta osaltaan, Rittalin Aho avaa.

Ensimmäisen yksikön rakentamisesta vastaa Kiinteistö Oy DC Seinäjoki. Maailmanlaajuisesti toimiva Rittal vastaa asiakkaiden hankkimisesta ja rakennuksen uudesta teknologiasta.

Seinäjoen Energialle Data Centerin tuottama energia tulee tarpeeseen. Hiilineutraalin energian avulla se pystyy takaamaan asukkaille ja yrityksille vihreän lämmitysenergian saannin kohtuu hintaan.

– Seinäjoen Energia on sitoutunut olemaan sähkön ja lämmön tuotannon osalta hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Tämä hanke on erittäin merkittävässä roolissa tämän tavoitteen toteuttamisessa. Data Centerin tuottama hyötylämpö on siihen hyvä ratkaisu. Ei polttoon perustuva täysin päästötön teknologia. Tämä on tulevaisuuden puhdasta kaukolämpöä, toteaa Seinäjoen Energian toimitusjohtaja Vesa Hätilä.

– Data Centerin hyötylämpö tuottaisi alkuvaiheessa noin kymmenesosan Seinäjoen tarvitsemasta kaukolämmöstä, tulevaisuudessa jopa noin kolmasosan lämmöntarpeesta. Datakeskuksen tuottama lämpö saadaan hyödynnettyä kokonaisuudessaan kaupunkilaisten tarpeisiin. Datakeskuksesta saatavalla lämmöllä lämmitettäisiin kaikki kaukolämmön piirissä Seinäjoella olevat pientalot ja lämpöä jäisi vielä ylikin, laskee Hätilä.

karttakuva Data centerin sijainnista

 

Lisätiedot: Jari Porttila, Executive Advisor, Internatiobal Data Center, +358 400 708 579jari.porttila@idcoy.com

Kirjoittanut 7.6.2021
Seinäjoen Energia

Ajankohtaista

5.3.2024 | Lämpö

Työntekijä kaukolämmön käyttö- ja kunnossapitotehtäviin

8.4.2024 | Ajankohtainen

Pytinkimessujen arvauskilpailun voittaja on ratkennut

4.4.2024 | Ajankohtainen

Vastuullisuus- ja vuosikatsauksemme 2023 on ilmestynyt

26.3.2024 | Ajankohtainen

Asiakaspalvelun aukioloajat pääsiäisenä

Kaikki uutiset