Tiedätkö, miten sähkökatko vaikuttaa veden käyttöön?

30.11.2022 | Ajankohtaista | Vesi,

30.11.2022 Klo: 13:55

Sähkö on tärkeä hyödyke myös vesihuollossa. Sähkökatkot voivatkin vaikuttaa vesihuollon toimintaan ja sitä kautta veden käyttöön.

Sähkökatkotilanteissa veden paine voi laskea tai veden tulo voi jopa loppua, vaikka kiinteistöllä olisi sähköt. Tämä johtuu siitä, että paineenkorotusasema voi olla eri sulkualueella ilman sähköä. Voimakkaat paineenvaihtelut voivat irrottaa sakkaa vesijohdoista, mikä näkyy veden samentumana. Vesi kirkastuu juoksuttamalla. Teknisten tilojen lämmitys kannattaa tarkistaa aina sähkökatkojen jälkeen vesijohtojen ja -mittareiden jäätymisriskin ehkäisemiseksi.

Jos sähköt ovat pois, jäteveden pumppaamot lakkaavat toimimasta. Viemäreissä on tulvimisvaara erityisesti pumppaamolla varustetuissa kiinteistöissä.

Vesihuoltolaitoksilla on varauduttu eri tavoin mahdollisiin sähkökatkoihin. Talousveden toimitus asiakkaalle on varmistettu laitoksen varavoimakoneilla ja siirrettävillä aggregaateilla. Jätevesiverkoston valvontajärjestelmä toimii sähkökatkon aikana akuilla, jolloin päivystävä henkilökunta voi reagoida nopeasti eri ongelmatilanteissa. Jätevesiverkoston kannalta merkittävät pumppaamot ovat varustettu varavoimakoneilla ja ulkoisen virransyötön liittimillä. Tarvittaessa jätevettä pumpataan imuautoon tai johdetaan hallitusti pumppaamon ylivuotoon.

Huomioi vesi kotivarassa

Sähkökatkoihin varautuminen on tärkeää myös veden käyttäjien näkökulmasta. Kaikissa kotitalouksissa on hyvä olla osana kotivaraa varastossa puhdasta juomavettä muutaman päivän tarpeeseen, kuudesta kymmeneen litraa per henkilö. Jos katko pitkittyy, toteuttaa Seinäjoen Vesi väliaikaisen vedenjakelupisteen. Tätä varten kotiin kannattaa varata puhtaita kannellisia ämpäreitä tai kanistereita veden kuljetusta ja säilytystä varten.

Vessan voi vetää kerran, jos veden tulo on lakannut. Pöntön saa huuhdeltua tarvittaessa esimerkiksi ämpärillisellä sadevettä. Vettä kannattaa muutoinkin käyttää sähkökatkon aikana vain välttämättömään tarpeeseen ja minimoida vedenkulutus, jotta viemäriverkoston kapasiteetti ei sähkökatkotilanteessa ylity.

Lue lisää sähkökatkojen vaikutuksesta veden käyttöön ja vesihuoltoon verkkosivuiltamme täältä

Tutustu myös sähköverkkoyhtiö Seiverkkojen tietopakettiin sähköpulaan varautumisesta, löydät sen täältä

Kirjoittanut 30.11.2022
Seinäjoen Energia

Ajankohtaista

11.4.2023 | Sähkö

Sähköhyvitykset maksuun huhtikuusta alkaen

3.3.2023 | Ajankohtainen

Osallistu valokuvakilpailuun – Voittajakuvat pääsevät kalenteriin

5.6.2023 | Ajankohtainen

Tutustu kesäkuun 2023 asiakasuutiskirjeeseen

2.6.2023 | Ajankohtainen

SE virtaa kaikkialla – Yhteiskuntavastuuta monella tavalla

1.6.2023 | Ajankohtainen

Vuoden 2023 toinen sponsorointihakukierros on käynnissä

Kaikki uutiset