23.7.2024 Klo: 08:00
Seinäjoen Energialla on ollut jo useamman vuoden käytössä drone eli kuvauskopteri. Se on tehokas apuväline niin kartoituksiin kuin vuotokohtien paikantamiseen.
Isokokoiselta herhiläiseltä näyttävä drone nousee hetkessä 120 metrin maksimikorkeuteen Seinäjoen Energian toimiston parkkipaikalta. Seinäjoen Energian vesihuollon mittausinsinööri Lassi Lähteenmaa lennättää pienoiskopteria tottunein ottein ja näyttää, miten dronella lennetään sujuvasti kahdeksikkoa. Dronet ovat olleet Seinäjoen Energian käytössä vuodesta 2018 alkaen.
”Käytämme dronea erityisesti ilmakuvakartoitukseen esimerkiksi alueilla, joille rakennetaan uutta katuverkostoa. Lisäksi dronea on hyödynnetty Seiverkoilla sähkölinjojen läpikäymiseen. Dronella voidaan havaita, jos ilmajohtolinjoilla on oksia. Uusimmat dronet on varustettu lämpökameroilla, ja olemmekin hyödyntäneet ilmakuvausta esimerkiksi vesivuotojen paikantamiseen”, Lähteenmaa kertoo.
Dronea hyödynnetään myös rakennus- ja saneerauskohteiden taltioimiseen ennen töiden aloitusta.
Tarkkoja kuvia turvallisesti ja nopeasti
Lähteenmaa on opiskellut dronelennätystä sekä työn puolesta että vapaa-ajalla. Ensikosketuksen ilmakuvaukseen hän sai jo opiskeluaikoina Lapin ammattikorkeakoulussa. Käytännön kokemus dronen käytöstä on karttunut kuitenkin itseopiskelun kautta. Lähteenmaalla on oma drone, joka kulkee monesti matkassa myös koiralenkeillä.
Yksi dronekuvauksen etu on Lähteenmaan mukaan kuvien tarkkuus. Tarpeen vaatiessa lentokorkeutta laskemalla voidaan tuottaa ilmakuvaa, josta on mahdollista erottaa tulitikkurasia. Kopterikameralla pääsee myös kuvaamaan turvallisesti ja nopeasti paikkoihin, joihin olisi jalkapelillä vaativampi päästä. Mutta miten dronekuvaus kartoituksessa sitten käytännössä toimii?
”Ilmakuvakartoitusta suoritettaessa drone lentää ennalta ohjelmoitua reittiä pitkin ja ottaa säännöllisiin väliajoin valokuvia suoraan alapuolelta. Kuvien ottopisteet on määritetty tarkasti, jotta jokainen kuva on riittävästi toistensa kanssa limittäin. Näistä kuvista erillinen laskentaohjelmisto luo erittäin tarkan ilmakuvan ja 3D-mallin”, Lähteenmaa taustoittaa.
Kirjoittanut 23.7.2024
Seinäjoen Energia