2.6.2021 Klo: 13:05
Artikkeli on julkaistu Virtaa 1, 2021 lehdessä 27.5.2021, pääset digilehteen tästä linkistä http://view.24mags.com/kirjapaino/virtaa-1-2021
Teksti: Teija Ahtiainen
Seinäjoen Energia ja Valmet Technologies Oy allekirjoittivat viime vuoden lopulla sopimuksen uuden kattilan ja savukaasujen lämmön talteenoton toimittamisesta Kapernaumin lämpökeskukselle. Suuri osa kaukolämmöstä voidaan tuottaa jo ensi vuoden lopulta alkaen uusiutuvilla polttoaineilla ja hukkalämmöllä turpeen sijaan.
Seinäjoen Energia tilasi 50 MW:n biokattilan Kapernaumiin viime vuoden lopulla. Kattila on osa yli 30 miljoonan euron hanketta, jonka toteutus käynnistyi vuoden 2020 alussa. – Valmetin toimitus turvaa kustannustehokkaan tuotannon tällä vuosikymmenellä. Tuotannon energiatehokkuus paranee merkittävästi ja luotettavuus turvataan jatkossakin tällä investoinnilla, valottaa lämpöjohtaja Mikko Mursula. Kaukolämmön toimitusvarmuus on huippuluokkaa, ollen 99.98% vuonna 2020.
Laitos valmistuu syksyllä 2022. Seinäjoen Energian toimitusjohtaja Vesa Hätilä on tyytyväinen tehtyihin kauppoihin. – Tämä on merkittävä askel eteenpäin entistä puhtaamman kaukolämmön tuotannossa. Pystymme turvaamaan luotettavan ja hinnaltaan kilpailukykyisen lämmön asiakkaillemme tulevaisuudessakin, kertoo Hätilä. Kaukolämmön hinta on Seinäjoella Suomen edullisimpien joukossa Energiateollisuus ry:n hintatilastojen perusteella. – Lyhyellä tähtäimellä asiakashinnassa on korotuspainetta. Turpeen käyttö on mennyt järjettömän kalliiksi veronkorotuksen ja ennen kaikkea sen takia, että päästöoikeuden hinta on noussut ennätyslukemiin. Se pakottaa kiirehtimään turpeesta luopumista. Pitkällä tähtäimellä tulevaisuus näyttää hyvältä, Hätilä jatkaa.
Valmet rakentaa uuden kattilalaitoksen perustuksista ylöspäin piippuun saakka. Toimituksen ydin on Valmet BFB-kattila, joka hyödyntää kerrosleijuteknologiaa ja käyttää polttoaineena monipuolisesti erilaisia biomassoja. Valmetin toimitukseen sisältyvät myös mm. sähkösuodatin, savukaasulauhdutin ja Valmet DNA -automaatiojärjestelmä. Laitoksen polttoaineteho on 49,5 megawattia ja maksimi kaukolämpöteho 56,5 MWth yhdessä savukaasulauhduttimen kanssa. – Hankkeella on huomattavia ympäristöarvoja ja suuri merkitys Seinäjoella tuotettavalle kaukolämmölle. Valmetin toimituksessa yhdistyvät vahva tekninen osaaminen sekä laadukas ja nopea projektointi. Arvostamme Seinäjoen Energian luottamusta Valmetiin, sanoo Valmetin energialiiketoiminnan johtaja Kai Janhunen.
havainnekuva Valmetin BFB kattilasta. Kuva:Valmet
Puuta ja hukkalämpöä turpeen tilalle
Rakennustyömaalla hankkeen eri projekteja ja urakoita on yhteensovittanut ja valvonut Seinäjoen Energian puolesta verkkopäällikkö Pasi Palomäki. – Tähän mennessä on rakentunut uusi kiinteän polttoaineen vastaanottoasema, seulomo, siilot ja ajoneuvovaaka. Parhaillaan on menossa mm. sprinklerijärjestelmän asennusurakka ja automaation rakentaminen, sekä uuden kattilan perustusurakka. Tavoite on saada kesäkuussa uusi polttoainejärjestelmä syöttämään vanhaa kattilaa ja korvata turvetta puulla. Syksyn aikana uusi kattilarakennus alkaa nousta hahmolleen, kertoo Palomäki projektin etenemisestä.
Hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä
Seinäjoen Energia on päättänyt olla hiilineutraali lämmön ja sähkön tuotannossa vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2020 suurin osa kaukolämmöstä tuotettiin vielä turpeella. Lämmön osalta Kapernaumin uusi kattila ja savukaasujen lämmön talteenotto on iso askel kohti uusiutuvaa ja hiilineutraalia tavoitetta, mutta muitakin ratkaisuja tarvitaan. Seinäjoen Voima Oy:n Seinäjoen voimalaitos tuottaa tällä hetkellä suurimman osan Seinäjoen kaukolämmöstä. – Selvitykset voimalan korvaamistavasta ja aikataulusta ovat loppusuoralla. Erilaisia vaihtoehtoja on kartoitettu laajasti ja päätöksiä asiassa on tarkoitus tehdä lähiaikoina. Hiilineutraalisuus on mahdollista saavuttaa aikaisemmin kuin 2030, visioi toimitusjohtaja Hätilä.
Uusiutuva kaukolämpö on vastuullinen valinta
Vuoden 2020 aikana Seinäjoen Energian Kaukolämpö lanseerasi uuden tuotteen, uusiutuva kaukolämpö, joka tuotetaan uusiutuvilla polttoaineilla ja hukkalämmöllä.
Kirjoittanut 2.6.2021
Seinäjoen Energia