11.10.2024 Klo: 07:00
Kun pidät silmällä sekä sähkön hintaa että omaa kulutustasi, voit säästää helposti rahaa sähkölaskussa – etenkin talvella ja pakkasilla.
Sähkön säästäminen onnistuu parhaiten, kun tiedät, miten paljon ja milloin sähköä käytät. Sähkön tuntihinnoittelu antaa mahdollisuuden säästää rahaa, kun oman kulutuksen ajoittaa edullisemmille tunneille. Sähkönkulutuksen säätely hinnan mukaan kannattaa myös, vaikka oma sähkösopimus olisikin kiinteähintainen.
Kulutustaan aktiivisesti seuraavat ja sähkönkäyttöään mukauttavat kotitaloudet pienentävät sähkölaskuaan tutkitusti jopa kymmenellä prosentilla lämmityskaudella. Kulutuksen ja sähkönhinnan vaihtelun tarkkailu siis kannattaa!
Näin seuraat sähkön hintaa
Sähkönkäytön ajoittaminen perustuu sähkön tuntihinnoitteluun ja kulutuksen siirtämiseen niihin aikoihin, jolloin sähkö on kaikkein edullisinta.
Oma sähkönkäyttö on taloudellisesti järkevää ajoittaa edullisiin hintahetkiin, etenkin jos käytät pörssihinnoiteltua sähköä. Sähkönkäytön ajoitus vaikuttaa myös siihen, mikä on tulevaisuudessa solmittavien sähkösopimusten yleinen hintataso.
Seuraa netissä. Sähkön hinta vaihtelee tunneittain, ja hinta määräytyy pohjoismaisessa sähköpörssissä tuotanto- ja kulutusolosuhteiden mukaan. Seuraavan päivän hinnat julkaistaan edellisenä iltapäivänä. Voit seurata sähkön hintaa monista verkkopalveluista.
Aseta hintahälytys. Voit seurata hintatietoja ja asettaa hälytyksiä hintamuutoksista esimerkiksi Fingridin Tuntihinta-sovelluksessa. Sovellus hälyttää, kun sähkön hinta ylittää asettamasi hälytysrajan. Näin voit ohjata kulutustasi.
Näin seuraat sähkön kulutustasi
Hyödynnä seurantaan verkkopalveluja. Esimerkiksi Seinäjoen Energialla on käytössään Sentti-palvelu, josta voit tarkastella omia sähkön tai kaukolämmön kulutustietojasi tunti-, päivä-, viikko-, kuukausi- tai vuosikohtaisesti. Voit myös selata laskuhistoriaasi ja tarkastella omia sopimustietojasi. Kulutusta voit seurata myös Fingridin Datahub-asiakasportaalista.
Ennakoi kulutustasi. Kun seuraat kulutustietojasi aktiivisesti ja muutat niiden perusteella sähkönkäytön tottumuksiasi, voit säästää selvää rahaa. Kulutustaan ennakoivat sähkönkäyttäjät säästävät tutkitusti kymmenen prosenttia sähkölaskussaan.
Kulutuspiikit kuriin. Seuraa sähkönkulutustasi viikko- ja vuorokausitasolla, niin näet, mihin tunteihin kulutuksesi painottuu ja erottuuko siinä äkillisiä piikkejä. Jos asut kaukolämpökodissa tai lämmität ensisijaisesti puulla tai öljyllä, sähkönkulutuksesi painottuu lähinnä hereillä oloaikaan. Yleisiä sähkösyöppöjä ovat sähkösaunan lämmitys ja kylpyhuoneen lattialämmitys. Myös sähköauton lataus ja sisälämmityslaitteet voivat tehdä kulutuspiikkejä.
Huomioi vuodenajat. Talvi ja pakkasjaksot näkyvät yleensä selkeinä kulutuspiikkeinä erityisesti sähkölämmitettävissä kohteissa. Sähkölämmittäjän kannattaa tarkkailla kulutuslukujaan myös lämmityskauden ulkopuolella, kun sähkönkulutus ei painotu vain tilojen lämmitykseen. Näin omasta sähkönkulutuksestaan saa kokonaiskuvan.
Lue lisää energiansäästövinkeistä osoitteesta: energiansaastoviikko.fi/saastovinkit
Valtakunnallista energiansäästöviikkoa vietetään 7.–13.10.2024. Viikon teemana on energiankäytön uusi aika, joka korostaa oikea-aikaista sähkönkäyttöä ja kulutuksen siirtämistä. Myös Seinäjoen Energia on mukana Energiansäästöviikolla jakamalla viikon aikana vinkkejä energiansäästöön sekä lahjoittamalla tokakoululaisille Hei kaikki toimii -energiaopetusmateriaaleja.
Kirjoittanut 11.10.2024
Seinäjoen Energia