7.4.2025 Klo: 14:39
Seinäjoen Energian vuoden 2024 tilinpäätös sekä vuosi- ja kestävyyskatsaus on nyt julkaistu. Seinäjoen Energian vuoden 2024 vuosi- ja kestävyyskatsaus on siirtymäkauden katsaus, joka mukailee EU:n kestävyysraportointidirektiiviä (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD), mutta ei vielä täytä kaikkia sen raportointivaatimuksia.
Vuonna 2024 Seinäjoen Energia -konsernin liikevaihto oli 120,4 miljoonaa euroa ja liikevoitto 23,1 miljoonaa euroa. Investointeja ja sijoituksia energian tuotantoon konsernissa tehtiin kaikkiaan 15,5 miljoonan euron edestä. Henkilöstömäärä oli 118 henkilöä.
”Seinäjoen kaupungin omistamana konsernina tuottamamme hyöty jää kaupunkilaisten ja kaupungin kehittämisen hyväksi. Tuloutimme vuonna 2024 7,5 miljoonaa euroa osinkotuloja Seinäjoen kaupungille ja lyhensimme lainoja yli 24 miljoonaa euroa. Taloudellinen vakaus tarjoaa kestävän pohjan konsernin tulevalle toiminnalle ja investoinneille, jotka kantavat yli sukupolvien”, Seinäjoen Energian toimitusjohtaja Vesa Hätilä kertoo.
Asiakashinnat pystyttiin pitämään kohtuullisina myös vuonna 2024. Kaukolämmön, veden ja sähköverkkoyhtiö Seiverkkojen asiakashintoihin ei tehty muutoksia. Sähkönmyynnin osalta toistaiseksi voimassa oleviin sähkönmyyntisopimuksiin tehtiin noin 20 prosentin määräaikainen hinnanalennus ajalle 1.6.–30.9.2024.
”Omakotiliiton maaliskuussa julkaiseman selvityksen mukaan Seinäjoella on Suomen edullisimmat asumiskustannukset. Energian hinta on merkittävä asumiskustannuksiin vaikuttava tekijä. Me Seinäjoen Energialla haluamme varmistaa asiakkaillemme kilpailukykyiset hinnat ja mahdollistaa näin osaltamme kohtuuhintaisen asumisen Seinäjoella”, Hätilä sanoo.
Investointeja tulevaisuuden ratkaisuihin
Seinäjoen Energia tekee sähkön- ja lämmöntuotannossa tiivistä yhteistyötä EPV Energian kanssa muun muassa tuuli-, aurinko-, vesi- ja ydinvoimatuotannossa. Seinäjoen Energia on EPV Energian toiseksi suurin omistaja.
Yksi esimerkki EPV Energian kanssa tehtävästä yhteistyöstä on Lapuan Heininevalle entiselle turvetuotantoalueelle rakentuva aurinkopuisto. Sen käyttöönotto tapahtuu vuoden 2025 aikana. Aurinkovoimapuiston kokonaisteho on noin 100 megawattipiikkiä ja aurinkopaneelien määrä on yli 100 000. Seinäjoen Energian osuus tehosta on noin 10 megawattipiikkiä.
Seinäjoen Energian lämmöntuotanto on monipuolistunut uusien lämmöntuotantoratkaisujen myötä. Kaukolämpö tuotettiin vuonna 2024 muun muassa biomassalla, sähköllä, turpeella ja teollisuuden hukkalämmöillä. Seinäjoen voimalaitosalueella sijaitsevalla sähkökattilalla tuotettiin yli neljäsosa Seinäjoen kaukolämmön tuotannosta. Teollisuuden hukkalämpöjen hyödyntäminen ja sähkökattila ovat esimerkkejä polttoon perustumattomista tuotantomuodoista.
Jäteveden lämmöntalteenottoratkaisusta tehtiin investointipäätös vuonna 2024. Seinäjoen Energian ja Seinäjoen Voiman yhteishanke valmistuu vuoden 2025 aikana Seinäjoen jätevedenpuhdistamolla. Tavoitteena on, että jäteveden lämmöntalteenotolla tuotetaan noin 8 prosenttia Seinäjoen lämmöntuotannosta, mikä vastaa noin 2 000 omakotitalon vuosittaista lämmöntarvetta. Lämmön talteenotto puhdistetusta jätevedestä vähentää myös Seinäjokeen johdettavaa lämpökuormaa.
Tuotannon päästöt laskussa
Seinäjoen Energian sähköntuotannosta vuonna 2024 tuotettiin 51 prosenttia uusiutuvilla energialähteillä ja 84 prosenttia tuotannosta oli hiilidioksidivapaata. Sääriippuvainen tuotanto vaikuttaa Suomessa sähkön tuotantomääriin ja samalla sähkön hintaan entistä enemmän.
“Seinäjoen Energia myy suurimmalle osalle asiakkaistaan sähköä kiinteään hintaan, jolloin asiakkaiden hinnoissa eivät näy sähkön markkinahintojen nopeat muutokset. Säätösähköinvestointien merkitys kuitenkin korostuu tulevaisuudessa”, Hätilä sanoo.
Seinäjoen kaukolämpöverkossa fossiiliset hiilidioksidipäästöt ovat laskeneet vuodesta 2020 vuoteen 2024 lähes 70 prosenttia (vuonna 2020 272 kg CO²/MWh, vuonna 2024 85 kg CO²/MWh). Tähän ovat vaikuttaneet jyrsinturpeen ja polttoöljyn käytön merkittävä vähentyminen tuotannossa.
Kirjoittanut 7.4.2025
Seinäjoen Energia